
Η Ρόδος, με έκταση 1400,684 km2, είναι το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων και το τέταρτο σε έκταση νησί του Αιγαίου. Γενικότερα, είναι το τέταρτο σε έκταση νησί της Ελλάδας, ενώ ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 163.476 κατοίκους. Βρίσκεται περίπου 460 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας και 18 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τουρκίας. Η πόλη της Ρόδου είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου νησιού και του νομού Δωδεκανήσου. Το ευρύτερο Πολεοδομικό Συγκρότημα της πόλης της Ρόδου (Δήμος Ροδίων, Ιαλυσού και Καλλιθέας) έχει μόνιμο πληθυσμό περίπου 120.000 κατοίκους (απογραφή 2001), ενώ ο Δήμος Ροδίων, λόγω του φαινομένου της εσωτερικής μετανάστευσης τα τελευταία χρόνια, υπολογίζεται ότι έχει περίπου 98.000 κατοίκους. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή (2001) ωστόσο η πόλη της Ρόδου έχει επίσημα 53.709 κατοίκους και είναι η μεγαλύτερη πόλη στο Αιγαίο πέλαγος (απογραφή 2001).

Μυθολογία
Πολλοί μύθοι έχουν συνδεθεί με τη δημιουργία της Ρόδου. Σύμφωνα με τον Πίνδαρο, όταν ο Δίας επικράτησε των Γιγάντων, αποφάσισε να μοιράσει τη γη στους Ολύμπιους Θεούς. Ο Ήλιος όμως, έλειπε από τη μοιρασιά κι έμεινε χωρίς γη. Ο Δίας για να μην τον αδικήσει είπε να ξανακάνουν τη μοιρασιά, αλλά ο Ήλιος τότε είπε πως η γη που θα αναδυόταν από τη θάλασσα, όταν θα ανατέλλει το επόμενο πρωινό, θα γινόταν δική του. Έτσι αναδύθηκε ένα πανέμορφο και καταπράσινο νησί, η Ρόδος. Ο Ήλιος συνεπαρμένος από την ομορφιά της την έλουσε με τις ακτίνες του. Από τότε η Ρόδος είναι το νησί του Ήλιου, το πιο φωτεινό και λαμπερό.
Ένας άλλος μύθος αναφέρει ότι η Ρόδος ήταν νύμφη, κόρη του Ποσειδώνα και γυναίκα του Ήλιου.

Ιστορία
Το νησί της Ρόδου βρίσκεται στο σταυροδρόμι δυο μεγάλων θαλάσσιων διαδρομών της Μεσογείου, ανάμεσα στο Αιγαίο πέλαγος και των ακτών της Μέσης Ανατολής όπως είναι η Κύπρος και η Αίγυπτος. Ως σημείο συνάντησης τριών πολιτισμών, η Ρόδος έχει γνωρίσει πολλούς πολιτισμούς.
Μέσω της μακραίωνης της ιστορίας, όλοι οι διαφορετικοί λαοί που κατοίκησαν στη Ρόδο έχουν αφήσει το σημάδι τους σε όλες τις πλευρές του πολιτισμού του νησιού: στην τέχνη, τη γλώσσα, την αρχιτεκτονική. Η στρατηγική του θέση απέφερε στο νησί μεγάλο πλούτο και κατέστησε την πόλη της Ρόδου μια από τις εξέχουσες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας.

Ιπποτική Περίοδος
Το 1309 το νησί πουλήθηκε στο τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ. Το τάγμα ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα στην Ιερουσαλήμ με στόχο την νοσηλεία και περίθαλψη των προσκυνητών και σταυροφόρων αλλά πολύ σύντομα μετεξελίχθηκε σε μάχιμη στρατιωτική μονάδα η οποία απέκτησε μεγάλες εκτάσεις γης.
Έχοντας οπισθοχωρήσει από την Ιερουσαλήμ και αργότερα από την Κύπρο, το τάγμα ίδρυσε την έδρα του στη Ρόδο και απέκτησε κατά την χρονική περίοδο αυτή ηγετικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο.



Περπατώντας στην Μεσαιωνική Πόλη
Σπάνια έχει κάποιος την ευκαιρία να διαβεί 2400 χρόνια ιστορίας,συγκεντρωµένα σε µια έκταση 58,37 εκταρίων που περικλείεται ανάµεσα στα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης. Έναν υπέροχο τόπο όπου ακόµα και σήµερα οι 2500 κάτοικοι του µοιράζονται µια θαυµάσια παλέτα πολυεθνικών επιρροών. Τέτοιος τόπος είναι η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, ένα αναπόσπαστο κοµµάτι της σύγχρονης Πόλης που το 1988 συµπεριλήφθηκε στην λίστα των Μνηµείων Παγκόσµιας Κληρονοµιάς της UNESCO.Περπατώντας στην µεγαλύτερη ζωντανή Μεσαιωνική Πόλη της Ευρώπης, πολιτισµοί και χρονικές ιστορικές περίοδοι εναλλάσσονται µε τρόπο συναρπαστικό καθώς ο επισκέπτης µπαίνει στην Παλιά Πόλη της Ρόδου από την Πύλη της Ελευθερίας ή αλλιώς Θαλασσινή Πύλη. Μεσαιωνικά κτίρια σαν φρούρια, στενά δροµάκια, µιναρέδες, παλιά σπίτια µε µπαλκόνια, συντριβάνια, ήσυχες η πολυσύχναστες µικρές πλατείες, όλα δηµιουργούν µια µοναδική αίσθηση µιας άλλης εποχής.

Η πόλη έξω τα τείχη
Είναι τόσα πολλά αυτά που έχει να κάνει και να δει ο επισκέπτης της Πόλης της Ρόδου, τόσες πολλές οι επιλογές που σίγουρα δεν θα πλήξει. Μέρες ολόκληρες θα µπορούσε κανείς να περάσει περιδιαβαίνοντας το Κέντρο της Πόλης, άριστο δείγµα Ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου αιώνα.Aπό τα χαρακτηριστικά κτίρια της εποχής εκείνης είναι το Ταχυδροµείο το οποίο κτίστηκε στα πρώτα χρόνια της ιταλικής κατοχής από τον αρχιτέκτονα Florestano di Fausto. Χρησιµοποιήθηκε εξ αρχής ως Ταχυδροµείο από τους Ιταλούς και έχει ακόµα και σήµερα την ίδια χρήση . Tο κτίριο που σήµερα στεγάζει την Νοµαρχία Δωδεκανήσου, xτίστηκε το 1927 και τοτε στέγαζε το Διοικητήριο. Αποτελεί ένα συνδυασµό διαφορετικών αρχιτεκτονικών στυλ, παραπέµποντας στο Παλάτι των Δόγηδων της Βενετίας. Η Εκκλησία του Ευαγγελισµού, το Δηµαρχείο, το Εθνικό Θέατρο είναι µερικά ακόµα από τα κτίρια που διατηρούν ζωντανή την µνήµη των χρόνων της Ιταλικής περιόδου.Μια βόλτα στο γραφικό Μανδράκι το µικρό λιµάνι µε τα αγάλµατα του ελαφιού της Ρόδου στην είσοδο του, είναι µια εµπειρία που δεν πρέπει να χάσει κανείς.





Παραλίες Ρόδου
Η Ρόδος είναι γεμάτη εκπληκτικές παραλίες με πεντακάθαρα νερά και δεν θα ξέρετε ποια να προτιμήσετε για τα μπάνια σας.
Η παραλία της Αγίας Αγάθης είναι μια πανέμορφη παραλία με γαλαζοπράσινα νερά και άμμο. Διαθέτει ξαπλώστρες και ομπρέλες αλλά δεν είναι ιδιαίτερα οργανωμένη και έχει μια άγρια ομορφιά που θα σας εντυπωσιάσει. Μοιάζει πραγματικά με εξωτική παραλία.
Η παραλία της Λίνδου είναι μια μαγευτική παραλία με θέα την Ακρόπολή. Η αμμουδιά της παραλίας αλλά και τα πεντακάθαρα και δροσερά νερά της θάλασσας είναι ένας τέλειος συνδυασμός. Πάνω από την παραλία υπάρχουν ένα σωρό εστιατόρια και καφετέριες. Η παραλία της Λίνδου είναι ήρεμη και γαλήνια και αρκετά οργανωμένη.

Κλίμα
Ο καιρός στη Ρόδο είναι ήπιος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, μ’ έντονες βροχοπτώσεις στις οποίες οφείλεται η πλούσια βλάστηση του νησιού. Το κλίμα του νησιού διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά του Μεσογειακού κλίματος. Ο χειμώνας είναι γλυκός και το καλοκαίρι θερμό και ξηρό. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν φυσά το Μελτέμι, η δροσερή αύρα κάνει ευχάριστη την ατμόσφαιρα ακόμα και τις πιο ζεστές μέρες. Από την άνοιξη ως το φθινόπωρο η Ρόδος αποτελεί ιδανικό τουριστικό προορισμό. Ο ουρανός είναι καθαρός και τα νερά ζεστά. Τα βράδια είναι απολαυστικά, αλλά ορισμένες φορές είναι απαραίτητη μια ελαφριά ζακέτα.