Ταξιδιωτικός Οδηγός για την Αράχωβα, Ξενοδοχεία στην Αράχωβα, Εκδρομές οργανωμένες και ατομικά ταξίδια την Αράχωβα

  • MyAccount
  • Rent a Bus or a Coach
  • English Version:English Flag
Οδικές & Αεροπορικές Εκδρομές στην Ελλάδα & στην Ευρώπη
Αράχωβα
Η Αράχοβα ή Ράχωβα (1), όπως ήταν γνωστή ως τα χρόνια της Επανάστασης, είναι χτισμένη στις νότιες ράχες του Παρνασσού, όπως μαρτυρεί και το όνομά της, σε υψόμετρο 900-1000 μέτρα, αριθμεί 4158 κατοίκους (απογραφή 2001). Απέχει από την Αθήνα 160 χλμ. και μόλις 25χλμ από τη Λιβαδειά. Κυριότερες γνωστές κοντινές πόλεις της περιοχής είναι η Άμφισσα 19χλμ, οι Δελφοί 8 χλμ και το Γαλαξίδι 30 χλμ.
Δραστηριότητες στην Αράχωβα
Δραστηριότητες
Η Αράχωβα είναι συνδυασμένη κυρίως με τον Παρνασσό, τα χιονοδρομικά κέντρα, τις ομορφιές της χειμωνιάτικης φύσης και γενικότερα με τις δραστηριότητες της χειμερινής σεζόν. Όμως εξίσου αξιόλογες είναι και οι ομορφιές όλο το χρόνο της ευρύτερης περιοχής του Παρνασσού, των γύρω γραφικών χωριών και των πανέμορφων παραλιών του Κορινθιακού κόλπου. Επίσης οι σημαντικότατοι αρχαιολογικοί χώροι των Δελφών και του Οσίου Λουκά ευρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις. Έτσι η επίσκεψη - διαμονή στη Αράχωβα μπορεί να συνδυασθεί με εκδρομές των περιοχών που προαναφέρθηκαν και απόκτηση μοναδικών εμπειριών
Ιστορία της Αράχωβας
Ιστορία
Η περιοχή της Αράχωβας έχει πανάρχαιη ιστορία. Είναι γεμάτη από αρχαίες οικίσεις, που ανάγονται ως το 1200 π.χ., και διάσπαρτα ίχνη της αρχαιότητας από τον Παρνασσό ως το Ζεμενό κι ως κάτω στην κοιλάδα του Πλειστού. Στο Κωρύκειο Αντρο τα αρχαιότερα ίχνη ανάγονται στα νεολιθικά χρόνια (3000 π. χ. περίπου). Στη δυτική πλευρά της Αράχωβας υπήρχε η Ανεμώρεια ή Ανεμώλεια (2), πόλη ομηρική, αναφερόμενη απ’ τον Όμηρο μαζί με την Κυπάρισσο (3), που τοποθετείται στα ανατολικά της Αράχωβας. Αρχαιότατη πόλη η Λυκώρεια, ψηλά στον Παρνασσό μας οδηγεί στον καιρό του Κατακλυσμού. Τότε στη Λιάκουρα, την πιο ψηλή κορυφή του βουνού (2457 μ.) στάθηκε η κιβωτός του Δευκαλίωνα και της Πύρρας, που γέννησαν τον Έλληνα, γενάρχη των Ελλήνων. Αλλά και το ίδιο όνομα Παρνασσός, λέξη προελληνική, μας φέρνει στα βάθη του χρόνου, πριν από το 2000 π. χ. Με διαρκή ιστορική ζωή η περιοχή εμφανίζει οικισμούς και στα βυζαντινά χρόνια (παλαιοχριστιανικοί οικισμοί Πάνιας). Σύμφωνα με μαρτυρίες, στα 1435 μχ. “η Αράχωβα είναι πόλη πολυάνθρωπη”. Στο 16 αιώνα εμφανίζει άνθηση και το 1728 αναφέρεται ως “η διασημότερη κώμη στον Παρνασσό”. Στα 1826 η μάχη της Αράχωβας έσωσε την επανάσταση των Ελλήνων. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης αντιμετώπισε νικηφόρα 2000 Τουρκαλβανούς, απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Προχωρώντας μέσα στο χρόνο συναντάμε πάντα παρόντες τους Αραχωβίτες να πολεμούν για τα ιδανικά της Ελλάδος λαμβάνοντας μέρος σε όλους τους Εθνικούς αγώνες.
Το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού
Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού
Ο Παρνασσός αποτελεί μία από τις νότιες απολήξεις της Πίνδου και εκτείνεται στους νομούς Βοιωτίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας. Με υψόμετρο 2.260 μέτρα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα υψηλότερα βουνά της Ελλάδας, ενώ η εντυπωσιακή γεωμορφολογία του τον καθιστά αναμφισβήτητα ένα από τα πιο σημαντικά ορεινά συμπλέγματα. Εδώ βρίσκουμε το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας και εκείνο που δέχεται τους περισσότερους χιονοδρόμους και επισκέπτες. Αποτελείται από δύο περιοχές, τα Κελλάρια και τη Φτερόλακκα, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους τόσο με εναέριο αναβατήρα όσο και με πίστες χιονοδρομίας. Το χιονοδρομικό ενώνεται επίσης μέσω χιονοδιαδρόμων και με το γειτονικό ιδιωτικό χιονοδρομικό κέντρο του Γεροντόβραχου. Στις εγκαταστάσεις του συμπεριλαμβάνονται 23 πίστες (3 δύσκολες, 8 μέτριας δυσκολίας, 8 εύκολες & 4 πολύ εύκολες) συνολικού μήκους 27 χλμ., καθώς και 7 εναέριοι και 6 συρόμενοι αναβατήρες.
Το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού
Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού
Ανάλογα με το βαθμό εμπειρίας σας, μπορείτε να κατεβείτε κάποιες από τις πίστες που σας προτείνουμε:
Στα Κελλάρια:

(1) Πίστα Αφροδίτη (No 1): Είναι η πίστα-δρόμος που ενώνει το πάρκινγκ με το σαλέ. Ακολουθεί πορεία περίπου παράλληλη με την τηλεκαμπίνα, το δε μήκος της είναι 1.500μ. Θα τη χαρακτηρίζαμε μπλε. Υπάρχουν όμως σημεία που χρειάζονται μεγάλη προσοχή, ειδικά από τους αρχάριους σκιέρ.

(2) Πίστα Οδυσσέας (No 8): Καταπληκτική κόκκινη πίστα που κατά τη γνώμη μας σε κάποια σημεία «μαυρίζει». Είναι η δυσκολότερη πίστα στα Κελάρια και μία από τις πιο αγαπημένες των χιονοδρόμων∙ το δε μήκος της φτάνει τα 800μ.

(3) Πίστα Ερμής (No 11): Βρίσκεται κάτω από τον αναβατήρα Ερμής και έχει μήκος 700μ. Συγκαταλέγεται στις εύκολες πίστες (μπλε).

(4) Πίστα No 16: H πίστα αυτή ξεκινά από τον αναβατήρα Δίας, που βρίσκεται στη Φτερόλακκα και καταλήγει στην αφετηρία του εναέριου Ερμής, ο οποίος βρίσκεται στα Κελλάρια. Είναι στην ουσία ένας χιονοδιάδρομος με μπλε χαρακτηρισμό και έχει μήκος 1.400μ.

(5) Πίστα Τηλέμαχος (No 3): Μπλε πίστα που βρίσκεται στα αριστερά του συρόμενου αναβατήρα Τηλέμαχος με μήκος 1.100μ. Μαζί με την μπλε πίστα Περικλής (No 15) αποτελούν τις δύο πιο αγαπημένες πίστες των σκιέρ για πρωινή προθέρμανση.

(6) Οι αρχάριοι σκιέρ και τα παιδιά μπορούν να διδαχθούν την τεχνική του σκι στις δύο πίστες baby (με μήκος 120μ. και 50μ., αντίστοιχα).


Με τους υπόλοιπους σκιέρ μπορείτε να μοιραστείτε αυτές τις πίστες στη Φτερόλακκα:

(1) Πίστα Ήρα (No 7): Καθαρά μπλε πίστα-δρόμος που ξεκινά από το επάνω μέρος του αναβατήρα Ήρα και καταλήγει στο πάρκινγκ του χιονοδρομικού. Έχει μήκος 1.750μ. και σε συνδυασμό με την πίστα Nο 10, που θα περιγράψουμε πιο κάτω, είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει για τους αρχάριους σκιέρ (συνολικό μήκος 2.100μ.).

(2) Πίστα Παν (Νο 10): Η πιο εύκολη (πράσινη) πίστα του χιονοδρομικού με μήκος 350μ. αλλά με «νευρικό», συρόμενο αναβατήρα που κατά την εκκίνηση ρίχνει τους μισούς αρχάριους κάτω. Μαζί με την πίστα Ήρα, όπως προαναφέραμε, αποτελεί την καλύτερη επιλογή για τους αρχάριους στον Παρνασσό.

(3) Πίστα Πυθία (Νο 14): Σχετικά δύσκολη στην αρχή, μπλε πίστα με μήκος 620μ. Είναι ό,τι πρέπει για όσους μόλις έχουν περάσει το επίπεδο του αρχάριου.

(4) Πίστα Νο 7α: Βρίσκεται ακριβώς κάτω και δεξιά από τον αναβατήρα Ήρα και καταλήγει στην αφετηρία του. Έχει μήκος 850μ. και είναι μια δύσκολη πίστα (κόκκινη). Θωρείται από τις ομορφότερες πίστες του χιονοδρομικού αφού μέρος της διαδρομής της βρίσκεται μέσα στο ελατόδασος.

(5) Πίστα Ηνίοχος (No 6): Πίστα πασίγνωστη σε όλη την Ελλάδα για τη δυσκολία της∙ την αγαπούν όλοι οι καλοί Έλληνες σκιέρ. Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη κόκκινη πίστα με μήκος 1.000μ. Oι πίστες Ηνίοχος (Νο 6) & Βάκχος (Νο 2α) είναι πιστοποιημένες από τη διεθνή ομοσπονδία χιονοδρομίας (F.I.S. Homologation) για τη διοργάνωση αγώνων.

(6) Πίστα Σαχάρα (No 22): Εξαιρετική κόκκινη πίστα, μακράν η καλύτερη πίστα του χιονοδρομικού. Ενώνει κατά κάποιον τρόπο τα Κελάρια με τη Φτερόλακκα. Ξεκινά πίσω από την κορυφή Αρνόβρυση, δηλαδή ακριβώς πάνω από τον «Οδυσσέα», και καταλήγει στη Φτερόλακκα μέσω της Περιφερειακής πίστας (Νο 24). Έχει μήκος 1.000μ. και συνδέεται επίσης με τον αναβατήρα Δίας.

Διαμονή στην Αράχωβα
Διαμονή
Η Αράχωβα αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, διεθνώς, καθώς ετησίως δέχεται περισσότερους από 300χιλιάδες τουρίστες. Τα περισσότερα από τα τουριστικά καταλύματα έχουν ανακαινιστεί και εκσυγχρονιστεί πρόσφατα και διαθέτουν σύγχρονες εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών. Είναι εφοδιασμένα με το ειδικό σήμα λειτουργίας του Ε.Ο.Τ. και ανήκουν στους ακόλουθους τύπους:

Ξενοδοχεία (κλασικού τύπου, παραδοσιακοί ξενώνες, αγροτουριστικά καταλύματα κ.α.)

Ενοικιαζόμενα δωμάτια

Αυτοτροφοδοτούμενα τουριστικά καταλύματα (τουριστικές κατοικίες και τουριστικές επαύλεις)

Διασκέδαση στην Αράχωβα
Διασκέδαση
Η νυκτερινή ζωή στην Αράχωβα ειδικά τα σαββατοκύριακα και τις αργίες είναι εντονότατη , καλύπτει όλα τα γούστα διαμονής - διατροφής - διασκέδασης, με συμμετέχοντες ντόπιους και επισκέπτες όλων των κοινωνικών τάξεων και ηλικιών. Η Αράχωβα το βράδυ βάζει τα καλά της και σας υποδέχεται για να τη γνωρίσετε καλύτερα. Μοντέρνα καταστήματα με είδη σκι,καφέ,μπαράκια κι ένα πλήθος πολύχρωμων χιονοδρόμων με ακριβά ρούχα και πιο ακριβά αυτοκίνητα, καθώς και τα καλύτερα ξενοδοχεία στην Αράχωβα.Όποια κι αν είναι τα σχέδιά σας για τη νυχτερινή σας έξοδο, έχετε πολλές επιλογές για το πως θα ξεκινήσετε και πως τελικά θα κλείσετε τον επίλογο μιας υπέροχης βραδιάς. Από μεζεδοπωλεία και εστιατόρεια για τους καλοφαγάδες, Bars και nightclubs για τους ανήσυχους, μέχρι έναν απλό περίπατο στην αγορά για τους ρομαντικούς, η Αράχωβα ταιριάζει με όλα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας.
Πρόσβαση στην Αράχωβα
Πρόσβαση
Το οδικό δίκτυο που οδηγεί στην Αράχωβα είναι άρτιο και ασφαλές. Επίσης είναι δυνατή η πρόσβαση και με τρένο μέχρι την Λιβαδειά και μετά οδικώς στην Αράχωβα (25 χλμ).

- Από Αθήνα

Όσοι έρχεσθε από Αθήνα, ακολουθήστε την Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας και στρίψτε δεξιά στο 102 χλμ στο Κάστρο, μετά ακολουθήστε πορεία προς Ορχομενό-Λιβαδειά-Αράχωβα. Ενναλακτικά, στρίψτε νωρίτερα δεξιά στο 85 χλμ στο ύψος της θήβας και ακολουθήστε την διαδρομή Θήβα-Λιβαδειά-Αράχωβα.- Από Βόρεια Ελλάδα

‘Oσοι έρχεσθε από Βόρεια Ελλάδα, φθάνοντας στη Λαμία ακολουθήστε την Εθνική Οδό προς Αθήνα και στρίψτε δεξιά στο 15ο χλμ , προς Πάτρα-Άμφισσα. Μετά από 27 χλμ, στρίψτε αριστερά προς το χωριό Γραβιά και ακολουθείστε τη διαδρομή Μαριολάτα-Λιλαία-Επτάλοφος (30 χλμ). Μετά τον Επτάλοφο, υπάρχει διασταύρωση προς χιονοδρομικά κέντρα (10 χλμ) και Αράχωβα (15 χλμ).- Από Δυτική Ελλάδα / Πελλοπόνησο

Ερχόμενοι από Δυτική Ελλάδα, ακολουθείστε τη διαδρομή Ναύπακτος-Ιτέα-Δελφοί-Αράχωβα (130 χλμ). Όσοι έρχεστε από Πελοπόννησο μέσω της ζεύξης Ρίου-Αντιρίου καταλήγετε στη Ναύπακτο και μετά συνεχίζετε προς Ιτέα-Δελφούς-Αράχωβα.

Δημοφιλή Ξενοδοχεία

Η εταιρία μας συνεργάζεται με πάρα πολλά ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Σε περίπτωση που βρείτε αλλού καλύτερες τιμές ενημερώστε μας!!!!
Περισσότερα
Βρείτε το ξενοδοχείο διαμονής σας στο Μπάνσκο της Βουλγαρίας στις καλύτερες τιμές της αγοράς με την εγγύηση ενός μεγάλου Tour Operator.

Ταξιδιωτική Ασφάλιση

Το kantzos.gr σε συνεργασία με τη Mondial Assistance, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ταξιδιωτικής ασφάλισης στον κόσμο, σας παρέχει τη δυνατότητα αγοράς ενός προγράμματος ταξιδιωτικής ασφάλισης για το επικείμενο ταξίδι σας! Μόνη προϋπόθεση να είστε κάτοικος Ελλάδας ή Κύπρου. Για να την αποκτήσετε χρειάζεται να ακολουθήσετε τρία απλά βήματα! Εισάγετε στα αντίστοιχα πεδία της μηχανής αναζήτησης του kantzos.gr τη χώρα αφετηρίας (Ελλάδα ή Κύπρο) και τη χώρα προορισμού.
Περισσότερα

Proud Member of

We accept the following Cards
G.N.T.O Licence:0206E60000410501 | E-mail: Press Here